Toll Free: 1-866-423-9502 |
Local Toronto: 416-736-0004 |
E-mail: info@plastechonline.com |

Case Studies and Custom Projects

CHECK OUT OUR BLOG HIGHLIGHTING RECENT PROJECTS HERE


ARCHITECTURAL INDUSTRY CASE STUDY (Ontario Food Terminal Project)

Ontario Food Terminal

Ontario Food Terminal

The Ontario Food Terminal has been at the forefront of Ontario’s “buy local” movement since 1954. It is a “stock market” of sorts between local producers and the myriad of restaurants, independent & chain supermarkets, farm gate markets, florists, garden centers, landscapers, convenience stores and institutions. According to its website, the terminal is the largest wholesale fruit and produce distribution center in Canada and the third largest in North America. In 2013, it moved over 5.5 million pounds of food per day. In an effort to improve both aesthetics and functionality, the facility required a glazing solution to protect people and produce, alike, from the elements when using a central aisle pick-up zone.

Ontario Food Terminal


The Material

Plas-tech Polycarbonate Multi-wall Glazing Panels

The Location

The facility is a square-ring design with the wholesale vendors inside. Larger vehicles can pull up to the loading docks, directly, and smaller ones park along a covered aisle where they can load and unload.

Environmental Challenges

Due to the open nature of the market, sun, rain and birds can have negative effects on both the patrons and the produce. Light is also an issue – if one is covering up a common area then light has to be replaced to ensure a safe work place. And, of course, snow load during the winter is another concern.

Technical Challenges

Beyond the need to keep installation and maintenance costs in check, plastic glazing offered a lightweight solution that minimized the underlying structural requirements.

Technical Challenges

A custom gasket system was put in place which allowed the panels to be joined over a large distance.


SCENIC INDUSTRY CASE STUDY (Hockey Night Canada)

NEW NHL ROGERS SPORTSNET SET WE HELPED BUILD. IF IT’S PLASTIC – ITS BY PLAS-TECH

Plas-Tech worked for the better part of 3 months at building one of Canada’s Largest Broadcasting sets in Toronto’s history. Plas-Tech was fortunate enough to be awarded the plastic fabrication portion of the innovative NHL set design located in the CBC building downtown Toronto. The set included thick cast acrylic anchor desks, frosted acrylic baffles and panels, roll stock white polycarbonate, custom machined wall display boards (puck walls) and many more features and finishes fabricated out of sheet, rod and tube. This set utilized Plas-Tech’s latest technology in plastic fabrication including 3 and 5 axis CNC machining, laser cutting, vacuum forming / drape forming and polishing / finishing.

READ THE THE STAR’S ARTICLE HERE: http://www.thestar.com/sports/2014/09/29/sportsnet_unveils_spaceage_hockey_studio.html


COMPONENT SUPPLY CASE STUDY (Polycarbonate Panels)

Polycarbonate Security Panels

Polycarbonate Security Panels

Plas-Tech was invited to help with an OEM project by providing machined Polycarbonate panels for these security screening booths.

When it comes to selecting see-through plastics for an application such as this, engineers have three go-to materials available in large sheets to choose from: Acrylic, PETG and Polycarbonate.

In this particular case, the material had to:

  1. Be thermo-formable without losing its mechanical integrity;
  2. Maintain clarity; and
  3. Have virtually unbreakable characteristics.

Polycarbonate was the material of choice.

Designers and engineers often work from theoretical and technical data when imagining materials shaping a finished product. To fully understand and appreciate all that plastic has to offer in terms of functioning in our everyday world, machining and installation then there’s tremendous value in working with a partner that has pushed the limits of the material to the edge of its capabilities envelope – sometimes farther than what even the manufacturer thought possible.

Plas-Tech is THAT partner. The firm has proven itself over and over again as a valued part of the design and engineering process – offering real-life experiences that assist in picking the right material for the job minimizing the risk of product failure and unforeseen costs later on.


Phase 5 Transit Hub

Phase 5 Transit Hub

Material

Polygal’s 32mm Super 10 Wall Polycarbonate panels

Location / Environmental Challenges

The project specified that the material had to withstand snow loads of 70 lbs/sq ft and, on hot summer days, allow light though but provide a cooling effect.

Technical Challenges

The design required curved panels – and they had to be cold-formed on the job site.

Beyond the need for curved glazing panels, budget limitations also supported plastic over glass because its light weight allowed for a more economical solution to the underlying structural support: a 6-35 aluminum glazing system.

Phase 5 Transit Hub


Domed Roof For Mosque

Domed Roof For Mosque

The Project

A mosque wanted a domed roof that allowed light to transmit through but the cost of engineering, designing, manufacturing, constructing and installing a traditional glass structure would have required a far greater budget than what was available at the time.

Material

Plas-tech Polycarbonate Multi-wall Glazing Panels

Location

The site is located just North of the Toronto airport on a very busy road with high visibility.  As a matter of community pride, the structure had to be visually and ascetically pleasing.

Environmental Challenges

The material is exposed directly to sunlight, rain, wind, snow, ice and bird droppings.

And, with constant road and air traffic, there is tremendous amounts of dirt, dust and airborne debris floating by.  Part of the design consideration was a glazing solution that required little in the way of maintenance, cleaning and upkeep.

Technical Challenges

The design required a curved surface. This is the first project on record where polycarbonate multi-walled sheets were formed and fitted into a curved architectural surface.   Without any reference or “how-to’s” the fabrication team literally invented the process as the project evolved.


Public Bicycle Station

Public Bicycle Station

The Project

Bridgeport Healthcare is a new hospital construction project that incorporates the old Don Jail facilities as part of its structure.

As part of its eco-friendly footprint, facilities were required that allowed cyclists to secure their bicycles.

The Material

Plas-tech Polycarbonate Multi-wall Glazing Panels

The Location

The structure is built at street level and was designed to appeal to both the historical nature of the location as well as the need for a contemporary look and feel to match that of the new hospital design.

Environmental Challenges

Public Bicycle Station

The material is exposed to the usual weather elements as well as the debris and dust generated by passing motor vehicles. Because sides and ceilings are easily accessible to the public, the risk of graffiti and vandalism.  The latter requires the panels to be securely fastened yet easily replaced.

The structure also needed to allow maximum light transmission to minimize the need for interior lighting. Whereas the sun keeps the “room” bright during the day, the natural light of the buildings offers illumination at night.

Technical Challenges

The sheet framing had to be incorporated into the heavy, jail-like metal workings in such a way as to make it difficult for vandals to mess with the glazing yet keep it simple enough to remove for maintenance and replacement.


Todmorden Mills Heritage Museum

Todmorden Mills Heritage Museum

Project

This is a registered Toronto historical building that required major renovations.

Material

Plas-tech Polycarbonate Multi-wall Glazing Panels (25mm)

Location / Environmental Challenges

The site is located close to a major highway but is protected by surrounding green space.

It has direct exposure to sunlight and other weather elements.

Technical Challenges

Todmorden Mills Heritage Museum

The project required panels longer than standard manufacturing provides for. A number of panels over 30′ had to be custom manufactured in Italy and shipped in.

Another technical challenge, more-so in the design, was achieving an aesthetic look and feel that gained the support of the City’s historical committee in approving the choice of glazing.


CHECK OUT OUR BLOG HIGHLIGHTING RECENT PROJECTS HERE


^